Soms na een dag zwoegen op ons Eiland, of ’s ochtends na een nachtje slapen, komt de roeping snel opzetten. En hoe doe je dat dan op een Eiland zonder sanitaire voorzieningen? Vandaar het idee om eens op zoek te gaan naar een ecologisch verantwoorde oplossing voor dit soms prangende probleem. Na een korte internetstudie kwamen we uit op het composttoilet.
In Scandinavië hebben we al eerder kennis gemaakt met een composttoilet. Naast de ouderwetse houten toilethuisjes met een simpel gat in een plank met een diep gat eronder, hadden ze in een vakantiehuisje een moderne vorm van de composttoilet. Ook in Schotland zagen we eenzelfde systeem voor een camping. In alle gevallen een toilet waarbij geen spoelwater wordt gebruikt en er dus niets geloosd wordt op het riool.
Onze keuze is gevallen voor de mini CC. Dit composttoilet is eigenlijk heel simpel een ton met een afvoer aan de onderkant voor het overtollige vocht en een ventilatiegat boven voor de luchtcirculatie en afvoer van kwalijke luchtjes. De ton is afgedekt met een mooie kersenhouten wc-bril. Op de bodem ligt een laag hennepstrooisel. Dit stalstrooisel neemt het vocht op en zorgt mede voor de compostering. Na iedere wc beurt, moet een handvol hennepstrooisel over de uitwerpselen gegooid worden. Als op een gegeven moment de ton vol genoeg is, gaat de wc-bril eraf en een deksel erop. Daarna kan de inhoud van de ton nog nacomposteren. Een tweede ton kun je dan vervolgens weer inzetten als composttoilet.
Uiteindelijk zullen we dit toilet gebruiken in ons nog te bouwen tuinhuis, maar tot die tijd staat ie verschuild tussen de bomen onder het zeil.
En hoeveel poepjes kun je doen voordat hij vol is?!